V naših koncih tako kot drugod po Sloveniji raste veliko užitnih in zdravilnih divjih rastlin.
Srečo imamo, da je narava neokrnjena in jih lahko nabiramo in se sladkamo z njihovim bogastvom.
Spomladanski regrat
Spomladi nas kot eden izmed prvih razveseli regrat, ki se znajde na naši mizi v solati.
Občudujemo tudi trobentice, ki nam prve pisano obarvajo travnike okoli domače hiše. Poleg zvončkov so najbolj znane znanilke pomladi.
Cvetove trobentice lahko dodamo k regratovi solati, ali pa jih pojemo kar na sprehodu po okoliških travnikih.
Dario Cortese, eden izmed najbolj znanih Slovencev, ki se ukvarja z divjo hrano, je rekel, da je divja hrana bogata predvsem z rudninami. Zlasti divja zelenjava vsebuje večje količine rudninskih snovi pa tudi vitaminov - med njimi še posebaj vitamina C - kot gojena. Podobno velja tudi za divje sadje.
Pri nabiranju divje hrane je najbolj pomembno, da jo dobro poznamo in ne zamešamo njeno podobnost s kakšno drugo, strupeno (npr. čemaž lahko zamenjamo z jesenskim podleskom).
"Nabiranje užitnih rastlin pomeni več gibanja v naravi, tesnejši stik z njo in drugačen, bolj prvobiten odnos do nje," je v eni svojih knjig o divji hrani zapisal Dario Cortese.
Divje rastline
torek, 29. marec 2011
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
0 komentarji:
Objavite komentar